Čokoládovny Barry Callebaut získaly komplexní řešení na proces balení

cokoladovny-barry-callebaut-ziskaly-komplexni-reseni-na-proces-baleni-ico.png
Společnost ULMA Packaging nainstalovala inovativní systém pro manipulaci s balíčky čokolády do továrny pro belgického výrobce čokolády Barry Callebaut. Projekt zahrnoval propojení 3 linek na pytlíkování a balení s manipulačním systémem na sáčky dané velikosti s granulovanou čokoládou. A to včetně automatického balení pomocí stroje na kompletování a lepení lepenkových krabic.

Instalace od ULMA Packaging má také připravený kontrolní modul s váhou, čtečkou bezpečnostních čárových kódů, možností lepení nálepek s kódy na hotové krabice boxu a finální kontrolou těchto kódů.

Balicí technika od ULMA Packaging

Projekt balicí linky zadal přední světový hráč

Celou instalaci balicího zařízení manipulujícího s předem určenými velikostmi sáčků ovlivnily dva faktory: je to jednak objem zákazníkova podnikání: Barry Callebaut je předním světovým dodavatelem čokoládových granulí a kakaa pro ostatní výrobce, kteří produkují čokoládové pochutiny. A potom je to složitost přípravy cukrovinek a sladkostí právě z čokoládových granulí. Instalaci tedy ovlivnily tyto dva faktory a také velikost sáčku balení v závislosti na hmotnosti obsahu: 1 kg: 290x160x85 mm, 1,5 kg: 320x190x90 mm, 2,5 kg: 330x215x120 mm a 5 kg: 425x235x120 mm.

Balicí technika od ULMA Packaging je přitom zapojena už od vstupu již hotového sáčku do procesu balení. Naplněný a uzavřený sáček s čokoládou pak balicí systém transportuje na plastových dopravníkových pásech, přičemž s výrobky manipuluje přepravní robot. Také kartónové krabice systém sestaví a do procesu balení dopraví automaticky pomocí strojů.

Balení mělo usnadňovat i pozdější kontrolu

Konkrétně jedním z hlavních úkolů popisovaného projektu od ULMA Packaging byla potřeba vyřešit manipulaci robotů se sáčky přesně definovaných velikostí a hmotností. Ale s ohledem na to, že jde o tzv. polštářové sáčky obsahující produkt, který lze navíc do místa balení distribuovat variabilně – to vše při maximální rychlosti 30 sáčků za minutu. Toto ULMA Packaging vyřešila manipulací pomocí manipulačního ramena tvořeným pneumatickými přísavkami, jehož rychlost určuje robot.

Klient dále požadoval daný způsob manipulace s baleními: přesné uspořádání pytlíků v krabici umožňující zadání různého počtu sáčků a usnadňující případnou pozdější kontrolu (včetně informací na obalu o termínech dodání.

Základem byla příprava a manipulační testy už ve fázi návrhu

Podrobná studie umožnila dopředu správně definovat částí zařízení, jako je výběr robota a jeho charakteristika, návrh dopravního zařízení apod. Vzhledem k tomu, že ULMA Packaging chystala tři stejné balicí linky, proces logicky vedl k přípravě prototypu. Takže ostatní dvě linky a balicí stroje mohly být navrženy a sestaveny jednodušeji – poté, co se vyřešily potíže objevené v první sestavě. Určité komplikace nastaly zejména během procesu uvedení linky do provozu, neboť byla to teprve kompletní balicí linka, která obsahovala všechny klíčové části.

ULMA Packaging: >>Návrh instalace „na klíč“, ve kterém jsme se zavázali správně zakomponovat všechny externí prvky, znamenal, že v u ULMA Packaging našel klient společnost, která mu poskytla komplexní odpověď na všechny jeho potřeby. Navržený delta robot, jeho všestrannost a flexibilita, které nabízel, byly přesvědčivější než konkurenční řešení. Klient ocenil i to, že manipulační testy byly prováděny už ve fázi návrhu. <<

Konečný výsledek klienta uspokojil: balicí linka zvládá manipulace se všemi výrobky a krabicemi dané velikosti při požadované rychlosti. Instalace představuje stabilní a dlouhodobě funkční řešení.