Marel představil novinky: výroba potravinových polotovarů

marel-predstavil-novinky-ico.png
Nejnovější přírůstky do portfolia technologií na zpracování potravin firmy Marel vám pomohou vytvořit ještě širší škálu polotovarů. Navíc s mimořádnou přidanou hodnotou.

Poptávka spotřebitelů po rychlých předpřipravených jídlech roste. Zákazníci kromě různých produktů, jako jsou již k finální přípravě nachytané obalené řízky a hamburgery, chtějí také více variací jejich chutí a typů.

Aby Marel vyhověl takové poptávce, musejí být výrobci polotovarů schopni vyrábět jednak omezený počet výrobků, ale o velké škále typů, jakož i širší typologickou řadu výrobků. Jenže o malém objemu.

Proto řešení od Marel pro výrobu tohoto typu potravin kombinuje vysokou výrobní kapacitu potravinářských strojů s flexibilitou výroby různých finálních produktů. Samozřejmě aniž by ale byla ohrožena jejich kvalita.

I. Porcovač RevoPortioner s technologií Helix

Výroba potravinářských polotovarů začíná tím, že stroj na porcování mletého masa RevoPortioner přesně pomocí nízkého tlaku vytvoří porce hamburgerů. Přičemž u zpracovaného masa zachovává texturu i její strukturu. Výrobky proto vždy mají požadovaný tvar, hmotnost a velikost. Pokaždé ale stálé kvality a přesně podle přání a specifikace zákazníka.

II. Nové zařízení na obalování polotovarů

Vzhled konečného výrobku je pro zákazníka při výběru a nákupu jídla klíčový faktor. Takže i při výrobě polotovarů je zásadní, jak vypadá jejich (troj)obal. Obal s těstíčkem ovlivňuje křupavost a do značné míry určuje, jaká je křehkost a vůbec dojem ze zakousnutí se do hotového sousta. Možnosti obalovaní jsou přitom široké. Vyberete si předsmaženou variantu, ještě vlhký nebo naopak suchý povrch nebo při přípravě zvolíte spíše kombinaci obou těchto kroků?

Alt: Obalovací stroj od Marelu Active Batter Applicator nanáší na řízek vrstvu strouhanky.

Proces nanášení obalu s těstíčkem závisí i na druhu jídla, který chcete ve finále připravit. Bez ohledu na to, jaký typ obalení si vyberete, Marel vám dodá vhodný systém pro prakticky všechny druhy polotovarů. Snadno tak vytvoříte každý představitelný konečný produkt. Řízky jsou pokaždé rovnoměrně obaleny v těstíčku pomocí stroje Active Batter Applicator.

Stroj na obalování masa Active Batter Applicator a obalování řízku
obalování řízku v Active Batter Applicator [foto: marel.com]

3 přístupy k tvorbě ideálního obalu

Aplikátory mouky (Active Flour Applicator) a těsta (Active Batter Applicator nebo Active Tempura Applicator) zvládnou vše k potřebné vytvoření bezchybného obalu pro podobné polotovary. Obalení moukou je nejčastější první krok při přípravě takových předsmažených polotovarů. Tenoučká vrstva mouky, která se nanáší na řízek, sýr nebo karbanátek, slouží jako pojivo, bez kterého nebude držet ani obalovací těstíčko. To se pak s chystanou potravinou doslova nadýchaně spojí.

Obojí – The Active Batter Applicator a Active Tempura Applicator jednak těstíčko na potraviny perfektně nanášejí, navíc dokáží přebytečné těsto „odškrábnout“ a znovu použít. To vše při různém objemu přípravy potravinářských výrobků.

Obě tato „mokrá“ řešení – Active Batter Applicator a Active Tempura Applicator – mají možnost využít unikátní funkci pohyblivé spodní vaničky, díky které se připravovaný kus umístí hned při vstupu do zařízení rovnou do těstíčka.

Výsledkem je potom dokonalé a rovnoměrné obalení nejen vrchní, ale i spodní části výrobku. Vylepšená kontrola nad množstvím strouhanky, do které se produkt obaluje, a schopnost pracovat se silnější vrstvou těstíčka i při vysoké rychlosti tak umožní zpracovatelům vyrábět potřebný objem vysoce kvalitních produktů. A to dokonce v kratším čase než dřív.

Stroj na obalování masa Marel's RevoCrumb

Řízečky jsou rovnoměrně pokryty strouhanky pomocí Marel's RevoCrumb [foto: marel.com]

III. Umění obalovaní s obalovacím strojem RevoCrumb

Nový potravinářský stroj na obalování RevoCrumb vám zajistí dokonale obalené výrobky  - s rovnoměrným rozložením strouhanky po všech stranách. Díky inovativnímu systému obalení mohou výrobci řídit přísun jemné i hrubší strouhanky na horní i spodní stranu produktu. Proto systém přidávání strouhanky zajistí perfektní obal, který splňuje všechny požadavky zákazníků.

Součástí RevoCrumb je zabudovaný transportní mechanismus s otočným válcem, který na produkty přisypává strouhanku. A na rozdíl od běžně používaných šnekových transportérů mnohem pečlivěji. Protože RevoCrumb drobečky strouhanky dál svým tlakem nemele a nedrtí, zůstává struktura těchto drobků během zpracování neporušená. Takže je tento potravinářský stroj zvláště vhodný pro při používání nejkřehčího posypu: rozdrcených kukuřičných lupínků nebo japonských vloček panko.

IV. Nový a víceúčelový RevoBreader

Zcela nový RevoBreader je flexibilní potravinářský stroj, který nabízí 2v1 systém: plochý i bubnový režim. Přepínání z jednoho režimu do druhého je přitom snadné. V plochém režimu protáhne RevoBreader produkty přes vaničku se strouhankou, zatímco horní vrstvu produktu pokryje vrstva strouhanky jemně padající ze shora. Výsledkem jsou vysoce kvalitní, rovnoměrně obalené výrobky.

I v režimu „buben“ je garantováno optimální dostatečně pevné obalení doslova jako od maminky. A můžete si tak být jisti, že se vám obal ze strouhanky během smažení nerozpadne.

V. Krásně dozlatova usmažené rybičky

Smažení je pak další důležitým krokem. Pokud je kůrka pevná, vaše výrobky získají svůj atraktivní, zlatavý a nadýchaný vzhled a taky skvělou chuť. Smažení přispívá k jejich větší bezpečnosti, celkové kvalitě produktu vůbec, lepší chuti, vzhledu a také prodloužené možnosti potraviny skladovat.

Náš potravinářský stroj GoldFryer vám umožní delší nebo naopak rychlé smažení produktů, ale o stejně vysokém standardu. Jeho fritovací hrnce jsou vybaveny vysoce sofistikovaným systémem řízení pro prodloužení životnosti oleje. Proto také dosahuje provozně-ekonomicky lepších výkonů.

VI. Zatopte pod kotlem

Vaření je další forma tepelného zpracování, které může vašim výrobkům přidat vyšší hodnotu. Nabízíme řadu pecí s prvotřídními možnostmi na dušení, vaření a grilování. Naše stroje LinearOven, SpiralOven a ModularOven jsou vybaveny tak, aby vám umožňovaly kontrolovat teplotu uprostřed připravovaného jídla. A jeho barvu, křupavost a chuť dovést k dokonalosti, aniž by byly ohroženy přísné požadavky na bezpečnost potravin nebo rovnováha mezi náklady a výnosy.

VII. Kontrola nad výrobou

Pro pohodlné centralizované řízení procesů může být naše linka připojena k softwaru Innova Food Processing Software. Innova vám umožňuje kontrolovat a monitorovat celý proces výroby, získat tak přehled o efektivitě výrobní linky. Poskytuje také v reálném čase data pro sledování výkonu a umožňuje maximalizovat efektivitu a rychlost výroby při současném dodržování nejpřísnějších standardů bezpečnosti, kvality a sledovatelnosti původu potravin.

zdroj: marel.com


Zmíněné typy potravinářských strojů:

  > krájení a řezání masa   > obalování masa   > tvarování masa   > výběr stroje podle druhu masa