Marel odsouhlasil převzetí výrobce potravinářských zařízení

marel-ico.png
Španělský výrobce strojů na upracování potravin Marel měl čest oznámit, že bylo odsouhlaseno převzetí německého výrobce potravinářských zařízení MAJA.

Akvizice je v souladu se strategickým cílem společnosti Marel: být plnohodnotným dodavatelem pokročilých řešení pro zpracování potravin i standardního vybavení. Marel tak chce i nadále posilovat svou pozici na globálním trhu.

Čím se výrobce potravinářských strojů MAJA zabývá?

Od svého založení v roce 1955 je MAJA vysoce inovativním výrobcem potravinářských strojů. Specializuje se na linky na odřezání kůže a následného porcování masa a na stoje na zamrazení čerstvých potravin.

Společnost MAJA sídlí v Kehl-Goldscheuer v Německu a v roce 2017 (rok, kdy se o akvizici začalo jednat) měla přibližně 200 zaměstnanců a roční příjmy zhruba 30 milionů €.

A kdo je Marel, druhý účastník akvizice?

Společnost Marel je předním světovým poskytovatelem pokročilých zpracovatelských systémů a služeb pro drůbežářský, masný a rybářský průmysl. Marel mel v roce 2017 roční příjmy 1 038 milionů €.

Marel každoročně investuje přibližně 6 % výnosů do výzkumu a vývoje. Což se v roce 2017 dělalo cca 60 milionů €. Portfolio společnosti Marel zahrnuje samostatné potravinářské stroje, jednotlivé systémy i kompletní zpracovatelské linky, které jsou řízeny a integrovány se softwarem Innova – tedy zastřešujícím řešením společnosti Marel.

Podpora vstupu na trh a předpoklad růstu

Technologický náskok firmy MAJA a její silné postavení na trhu skvěle naplní cíle společnosti Marel. Těmi jsou inovace a působení na globálním trhu.

Díky nabídce inovativních produktů společnosti MAJA a díky jejímu geografickému dosahu je teď i sám Marel lépe připraven s nabídkou svých balicích linek pro masný průmysl. A zvládne tak urychlit pronikání na světový trh.

Marel také plánuje využít špičkové inovační a výrobní kapacity společnosti MAJA – jako doplněk ke svým stávajícím výrobním závodům. Zkušený manažerský tým MAJA přitom zůstane v čele firmy a bude ji i nadále vést.

 

Árni Oddur Thórdarson (generální ředitel Marel):

„Inovativní produktová nabídka společnosti MAJA je pro nás (pro Marel) úžasnou příležitostí. Máme velkou úctu k technickým dovednostem, kterých jejich tým v průběhu let dosáhl. Dobře se navzájem známe, protože MAJA a Sulmaq (naše dceřiná společnost v Brazílii) jsou partnery v Latinské Americe už po celá léta.

„Spojením našich sil, dalším využitím nabídky zpracovatelských produktů MAJA a díky jejich přítomnosti na regionálních trzích se tak stále rozšiřujeme. Lépe proto budeme vyhovovat potřebám zákazníků a podpoříme i další inovaci našich výrobků. Tato akvizice pomůže společnosti Marel dosáhnout ambiciózních cílů, jako je další budoucí růst a pokračování poskytování skvělých služeb.“

Joachim Schill & Reinhard Schill (majitelé a ředitelé MAJA):

„Společně se společností Marel a s naším vlastním vysoce kvalitním a inovativním portfoliem potravinářských strojů věříme, že poskytneme našim zákazníkům z celého světa, partnerům a zaměstnancům větší přidanou hodnotu. Tím, že jim nabídneme komplexnější portfolio špičkových produktů a služeb.“

„Jako jeden team získáme ještě důležitější roli na mezinárodním trhu s linkami na zpracování masa: s odstraňováním kůže, porcováním a výrobou ledu. Pro naši společnost je to strategicky výhodná změna, protože být součástí větší organizace znamená, že i naši zaměstnanci budou těžit ze zajímavých kariérních příležitostí.“

 

 

Zdroj: marel.com